De Bemiddeling

Voordelen van bemiddeling

Een snellere, zachtere en constructieve manier om conflicten op te lossen buiten de rechtbank om.

Wettelijk erkend.

Goedkoper dan via rechtbank of advocaten.

De basisprincipes van bemiddeling:

Bij bemiddeling nemen de partijen zelf het initiatief, de bemiddeling gebeurt dus op vrijwillige basis.

Gesprekken blijven strikt vertrouwelijk en de partijen bepalen zelf de snelheid van het proces.

Bemiddeling bestaat uit vertrouwen scheppen, communicatie opzetten en de bekommernissen naar boven brengen, rekening houdend met de gevoeligheden.

De bemiddelaar blijft neutraal: ze laat alle partijen aan bod komen, zorgt voor een veilig en sereen kader opdat het conflict niet escaleert en zoekt naar een oplossing die door alle partijen gedragen wordt.

Een belangrijk punt bij bemiddeling is aandacht voor de relatie tussen de partijen. Dit kan hen helpen bij hun zoektocht naar een gezonde manier om met elkaar om te gaan na de bemiddeling.

De bemiddelaar is gebonden door het beroepsgeheim (artikel 458 en 458bis van het strafwetboek). Concreet wil dit zeggen dat alle informatie die tijdens de bemiddeling wordt uitgewisseld niet mag gebruikt worden buiten de context van de bemiddeling. Hetzelfde principe geldt voor de informatie die de bemiddelaar te weten komt- zelfs toevallig – buiten de bemiddeling om.

Al deze facetten samen, de vrijwillige basis en het feit dat de oplossingen door alle partijen gedragen worden, zorgen ervoor dat de kans op duurzame, gewenste en werkbare afspraken groter wordt.

Rol van de bemiddelaar

De bemiddelaar zal steeds proberen om, in een veilig en sereen kader, een constructief gesprek mogelijk te maken.  De bemiddelaar is echter geen rechter. De bemiddelaar heeft geen beslissingsmacht, kan geen (wettelijke) knopen doorhakken of regelingen afdwingen.

De bemiddelaar gaat ervan uit dat mensen die een conflict of een meningsverschil hebben zelf de beste oplossingen kunnen vinden als zij de nodige ruimte en gelegenheid krijgen om te zoeken. Om dit proces te faciliteren luistert de bemiddelaar naar beide partijen, helpt hen te verwoorden wat ze belangrijk vinden en draagt zorg voor emoties en gevoeligheden.  Met andere woorden: de bemiddelaar werkt ondersteunend en denkt ook actief mee over mogelijke oplossingen. Op deze manier komen de partijen tot oplossingen en resulteren deze in een gemeenschappelijk gevormde en evenwichtige overeenkomst waar de partijen zich werkelijk in kunnen vinden.

yam-interventiegebied-picture-1